Kuchnia
w literaturze podczas II Targów Książki Kulinarnej
Jak o jedzeniu piszą literaci, z którego roku pochodzi najstarsza polska książka kulinarna, jak w dobie blogów kulinarnych zmienia się status i popularność książek – to tylko część tematów, o których będą dyskutować goście II Targów Książki Kulinarnej trwających od 25 do 27 lipca.
Odbywające
się pod hasłem EDUKU-JEMY! wydarzenie to okazja, by uzupełnić
swoją kuchenną biblioteczkę korzystając z oferty polskich
wydawców, księgarń i antykwariatów, a oprócz tego możliwość
spotkania z niesamowitymi osobowościami: szefami kuchni, autorami
książek, badaczami, krytykami kulinarnymi, blogerami i pasjonatami
kuchni.
Pierwszego
dnia Targów razem z Cezarym Polakiem, Pawłem Bravo i Bogusławem
Deptułą prześledzimy, jak się jada w literaturze i jaki smak mają
pisarze. Poznamy dania, które uśmiercały bohaterów, towarzyszyły
im w kluczowych momentach ich życia. Dowiemy się jak przyrządzić
ulubione potrawy literatów, np. sałatkę z ziemniaków, którą
zajadał się Ernest Hemingway. Z kolei prof. Jarosław Dumanowski,
popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska,
antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden
z autorów aplikacji Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter,
które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014”, będą
zastawiać się nad tym, skąd wzięły się książki kulinarne, jak
korzystają z nich Polacy i czy z tych najstarszych da się jeszcze
gotować.
Na
Targach porozmawiamy także o kulinarnych podróżach (dwie debaty w
sobotę), dowiemy się, jak samodzielnie i bez użycia chemicznych
dodatków przygotować używane na co dzień produkty spożywcze
(Małgorzata Puzio) oraz, jak wygląda praca ze starymi recepturami
(Maciej Nowicki z Muzeum Pałac w Wilanowie). Zastanowimy się czy
gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych (Piotr
Adamczewski, Paweł Loroch, Laura Osęka, Małgosia Minta) i
prześledzimy możliwe ścieżki kariery w gastronomii (Marta
Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski). O swoich książkach
opowiedzą m.in. Eliza Mórawska („O jabłkach”), Małgorzata
Kalembą-Dróżdż („Pyszne chwasty”), Anna Włodarczyk ("Zapach
truskawek. Rodzinne opowieści"). W sobotę o nowych kierunkach
w projektowaniu porcelany opowie Marek Cecuła, artysta, ceramik, a w
niedzielę na specjalnym Straganie znajdą się unikatowe kuchenne
produkty stworzone przez polskich projektantów. Nie będzie to
jednak zwykłe stoisko, ale swoisty speed dating z designem – każdy
z zaproszonych twórców będzie miał jedynie 75 minut na
zaprezentowanie swojej marki, a klienci staną przed wyzwaniem
podejmowania szybkich zakupowych decyzji. Dodatkowo na dziedzińcu
Zamku Ujazdowskiego Marta Gessler wraz ze Szkółką Drzew i Krzewów
Ozdobnych Grąbczewscy zaprojektuje i stworzy kulinarny ogród.
Na
Targach odbędzie się także kilka kuchennych wymian.
Tradycjonalistów zapraszamy na klasyczny book swapping, smakoszy na
akcję magazynu Kuchnia, podczas której w zamian za słoiczek
przetworów będzie można otrzymać książkę kucharską, a
kolekcjonerów na wymianę akcesoriów kuchennych organizowaną przez
magazyn Usta. Przez wszystkie trzy dni będzie można obejrzeć
wyjątkową wystawę starych makatek kuchennych zebranych przez
Ośrodek Kultury w Działoszynie oraz wziąć udział w którymś z
licznych konkursów organizowanych przez wystawców i organizatorów.
Szczegółowy
i na bieżąco aktualizowany program można znaleźć na stronie:
II
Targi Książki Kulinarnej, 25-27 lipca, restauracja Qchnia
Artystyczna, Zielony Jazdów.
A
już teraz „Selfie z ulubioną książką kulinarną”
Zadanie
jest proste: trzeba wybrać swoją ulubioną książkę o gotowaniu,
zrobić sobie z nią selfie i zamieścić je na swoich profilach w
mediach społecznościowych oznaczając hashtagiem
#targiksiazkikulinarnej. Akcję rozpoczęła Marta Gessler,
umieszczając swoje zdjęcie na profilu Qchni Artystycznej. Do zabawy
włączają się dziennikarze, szefowie kuchni, wydawcy, autorzy,
blogerzy, kolekcjonerzy kulinarnych publikacji oraz ci, którzy
posiadają tylko jedną taką pozycję.
-Jestem
bardzo ciekawa, jakie książki ludzie uwiecznią na zdjęciach. Ja
wybrałam przepisy na dania z restauracji Wagamama, którą odwiedzam
zawsze, kiedy jestem w Londynie – mówi Marta Gessler,
organizatorka Targów.
W
trakcie Targów zostaną wybrane najfajniejsze i najpopularniejsze
selfie, a autorzy zwycięskich zdjęć nagrodzeni.
Szkoda, że w Warszawie, bo bym się wybrała.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna akcje. Musze ją również zareklamować :)
OdpowiedzUsuńZbyt daleko ode mnie, a chętnie bym się przeszła... :)
OdpowiedzUsuńTrochę daleko, a szkoda, bo uwielbiam książki kulinarne.
OdpowiedzUsuńŚwietna impreza. Nie jestem fanką gotowania, ale chętnie bym się wybrała, gdybym miała taką możliwość
OdpowiedzUsuńI ja bym sie przeszła, ale mam tyle kilometrów...bardzo fajna akcja!
OdpowiedzUsuń