piątek, 18 lipca 2014

EDUKU-JEMY! czyli II Targi Książki Kulinarnej

Kuchnia w literaturze podczas II Targów Książki Kulinarnej

Jak o jedzeniu piszą literaci, z którego roku pochodzi najstarsza polska książka kulinarna, jak w dobie blogów kulinarnych zmienia się status i popularność książek – to tylko część tematów, o których będą dyskutować goście II Targów Książki Kulinarnej trwających od 25 do 27 lipca.

Odbywające się pod hasłem EDUKU-JEMY! wydarzenie to okazja, by uzupełnić swoją kuchenną biblioteczkę korzystając z oferty polskich wydawców, księgarń i antykwariatów, a oprócz tego możliwość spotkania z niesamowitymi osobowościami: szefami kuchni, autorami książek, badaczami, krytykami kulinarnymi, blogerami i pasjonatami kuchni.

Pierwszego dnia Targów razem z Cezarym Polakiem, Pawłem Bravo i Bogusławem Deptułą prześledzimy, jak się jada w literaturze i jaki smak mają pisarze. Poznamy dania, które uśmiercały bohaterów, towarzyszyły im w kluczowych momentach ich życia. Dowiemy się jak przyrządzić ulubione potrawy literatów, np. sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway. Z kolei prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014”, będą zastawiać się nad tym, skąd wzięły się książki kulinarne, jak korzystają z nich Polacy i czy z tych najstarszych da się jeszcze gotować.

Na Targach porozmawiamy także o kulinarnych podróżach (dwie debaty w sobotę), dowiemy się, jak samodzielnie i bez użycia chemicznych dodatków przygotować używane na co dzień produkty spożywcze (Małgorzata Puzio) oraz, jak wygląda praca ze starymi recepturami (Maciej Nowicki z Muzeum Pałac w Wilanowie). Zastanowimy się czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych (Piotr Adamczewski, Paweł Loroch, Laura Osęka, Małgosia Minta) i prześledzimy możliwe ścieżki kariery w gastronomii (Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski). O swoich książkach opowiedzą m.in. Eliza Mórawska („O jabłkach”), Małgorzata Kalembą-Dróżdż („Pyszne chwasty”), Anna Włodarczyk ("Zapach truskawek. Rodzinne opowieści"). W sobotę o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany opowie Marek Cecuła, artysta, ceramik, a w niedzielę na specjalnym Straganie znajdą się unikatowe kuchenne produkty stworzone przez polskich projektantów. Nie będzie to jednak zwykłe stoisko, ale swoisty speed dating z designem – każdy z zaproszonych twórców będzie miał jedynie 75 minut na zaprezentowanie swojej marki, a klienci staną przed wyzwaniem podejmowania szybkich zakupowych decyzji. Dodatkowo na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego Marta Gessler wraz ze Szkółką Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy zaprojektuje i stworzy kulinarny ogród.

Na Targach odbędzie się także kilka kuchennych wymian. Tradycjonalistów zapraszamy na klasyczny book swapping, smakoszy na akcję magazynu Kuchnia, podczas której w zamian za słoiczek przetworów będzie można otrzymać książkę kucharską, a kolekcjonerów na wymianę akcesoriów kuchennych organizowaną przez magazyn Usta. Przez wszystkie trzy dni będzie można obejrzeć wyjątkową wystawę starych makatek kuchennych zebranych przez Ośrodek Kultury w Działoszynie oraz wziąć udział w którymś z licznych konkursów organizowanych przez wystawców i organizatorów.

Szczegółowy i na bieżąco aktualizowany program można znaleźć na stronie:

II Targi Książki Kulinarnej, 25-27 lipca, restauracja Qchnia Artystyczna, Zielony Jazdów.

A już teraz „Selfie z ulubioną książką kulinarną”

Zadanie jest proste: trzeba wybrać swoją ulubioną książkę o gotowaniu, zrobić sobie z nią selfie i zamieścić je na swoich profilach w mediach społecznościowych oznaczając hashtagiem #targiksiazkikulinarnej. Akcję rozpoczęła Marta Gessler, umieszczając swoje zdjęcie na profilu Qchni Artystycznej. Do zabawy włączają się dziennikarze, szefowie kuchni, wydawcy, autorzy, blogerzy, kolekcjonerzy kulinarnych publikacji oraz ci, którzy posiadają tylko jedną taką pozycję.

-Jestem bardzo ciekawa, jakie książki ludzie uwiecznią na zdjęciach. Ja wybrałam przepisy na dania z restauracji Wagamama, którą odwiedzam zawsze, kiedy jestem w Londynie – mówi Marta Gessler, organizatorka Targów.
 
W trakcie Targów zostaną wybrane najfajniejsze i najpopularniejsze selfie, a autorzy zwycięskich zdjęć nagrodzeni.

6 komentarzy:

  1. Szkoda, że w Warszawie, bo bym się wybrała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna akcje. Musze ją również zareklamować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zbyt daleko ode mnie, a chętnie bym się przeszła... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę daleko, a szkoda, bo uwielbiam książki kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna impreza. Nie jestem fanką gotowania, ale chętnie bym się wybrała, gdybym miała taką możliwość

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja bym sie przeszła, ale mam tyle kilometrów...bardzo fajna akcja!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zainteresowanie. Jeśli masz ochotę wyrazić swą opinię, zapraszam serdecznie. Wszelkie uwagi będą mile widziane, jednakże zastrzegam sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych i zawierających wulgaryzmy. I jeszcze jedno. Proszę, nie spamuj.